A legionelláról

NÉHÁNY SZÓBAN

A Legionelláról

A legionella természetes és mesterséges vizes környezetekben és talajban gyakran előforduló baktériumnemzetség, amely az épített vízrendszerekben emberi egészségkockázatot jelentő mértékben elszaporodhat. Nagyon széles körben jelenlévő baktérium, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten szaporodik. Veszélyt abban az esetben okoz, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek (aeroszol) formájában belélegezzük. Legionellákat tartalmazó aeroszolok az épített vizes környezetek teljes spektrumából származóan kimutathatók, így használati vízrendszerek, hűtőtornyok, pezsgőfürdők, szökőkutak, nagynyomású vizes tisztítók, párásítók, fogászati székek és lélegeztető készülékek is lehetnek a kórokozót terjesztő közegek a korábban elsődleges forrásnak tartott, nem megfelelően installált, üzemeltetett, és/vagy karbantartott klímaberendezések mellett. Egy komoly lehetséges veszélyforrás a nem megfelelően fertőtlenített és karbantartás nélkül üzemeltetett – elsősorban nedves hűtési technológiával üzemelő – központi légkondicionáló berendezések alkalmazása, ahol a kórokozó a légszállítás során, nagy területen jelenhet meg rövid idő alatt.

A legionellózisnak két formája létezik:

  • Atípusos legionella pneumonia, azaz a legionárius betegség: fő tünete a tüdőgyulladás, amely magas lázzal és változatos extrapulmonális tünetekkel társulva gyakran életveszélyes állapotot okozhat.
  • Pontiac-láz: A Pontiac-láz szintén ugyanattól a baktériumtól keletkezik, de egy tüdőgyulladás nélküli és sokkal enyhébb lefolyású légzőszervi megbetegedést okoz, amely hasonlít az akut influenzához.

A Legionella baktériummal való fertőződés kockázatát számos tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők:

  • a Legionella baktériumok jelenléte
  • szaporodásukra alkalmas körülmények, például megfelelő hőmérséklet, tápanyagforrások (mint az iszap, a vízkő, a rozsda, az algák és más szerves anyagok)
  • pangó vízterek jelenléte
  • belélegezhető cseppeket képző és terjesztő eszközök (például vízcsap, zuhany vagy hűtőtorony által kibocsátott aeroszol expozíciója)
  • az exponált személyek egészségi állapota és fogékonysága

Fokozott fertőzési veszélyt jelent a szervezet bármilyen okra visszavezethető csökkent védekezőképessége.  A leginkább a veszélyeztetettek közé tartoznak: az idült alapbetegségben, a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD vagy emphysema) szenvedők, a legyengült immunrendszerrel élők, mint a krónikus cardiovascularis betegségben, vese- és májelégtelenségben, diabetes mellitusban, daganatos betegségben, AIDS-ben szenvedők, továbbá a csontvelő- és szerv transzplantáltak és a magas dózisú szisztémás szteroid, vagy más immunszupresszív kezelésben részesülő betegek. Hajlamosító tényező az 50 évesnél magasabb életkor, a férfi nem,  az aktívan vagy korábban folytatott erős dohányzás, az alkoholizmus,  a posztoperatív és az intenzív osztályon történő kezelést igénylő állapotok.

(forrás: http://www.oek.hu , https://hu.wikipedia.org )

dghf

Érdeklődik a szolgáltatásaink iránt?

Cégünk az Önök igényeinek megfelelően biztosítja a 49/2015. (XI.6.) EMMI rendeletében meghatározott előírásoknak való teljeskörű megfelelést.